Tanken med de här sidorna är att samla bra saker på ett ställe så att man som elev kan få stöttning i arbetet före och efter lektioner. Jag tror inte att det finns några genvägar om man verkligen ska lära sig fysik (eller matematik). Man kan, och bör, diskutera med andra, lyssna och titta på hur andra gör och så vidare, men i slutändan måste man själv göra fysik (eller matematik). Och detta kan vara ett mödosamt arbete. Men när man förstår något som man tidigare inte förstått brukar det kännas bra. Förhoppningsvis kan de här sidorna vara till hjälp i arbetet med att förstå fysik och matematik.
Jag som har gjort i ordning de här sidorna heter Christian Karlsson. Sedan 2004 har jag arbetat som gymnasielärare i matematik och fysik.
Sidorna är ännu ej helt färdiga. Jag pysslar med dem när jag får tid över, och förhoppningsvis blir de bättre och bättre allt eftersom. Har du synpunkter på något av innehållet, eller undrar något, så hör gärna av dig till [christian.karlsson@ckfysik.se]. Jag läser dock inte e-post så ofta, så ibland kan svar dröja.
Sidorna är gjorda och utprovade på en Mac-dator med Safari som webbläsare, men jag hoppas att de fungerar och ser ok ut även på andra plattformar och med andra webbläsare.
På den skola där jag arbetar använder vi Ergo-böckerna i både Fysik 1 och Fysik 2 och därför följer upplägget på kurssidorna (Fysik 1 och Fysik 2) ordningen i dessa böcker. Under åren har jag samlat på mig en del kompletterande material som jag nu samlar på ett ställe.
Avsnittslapparna är tänkta att ge struktur och vara det som definierar kursen. Här har jag försökt dela upp stoffet i lagom stora bitar. I avsnittslapparna finns bland annat rekommendationer om bra Diskutera fysik- och Resonera fysik-uppgifter, som är precis lika viktiga som de vanliga räkneuppgifterna.
På Fysik 1 och 2-sidorna finns också Övningsblad, Teoriblad, bildspel, inscannade OH-bilder och annat material som jag använder på lektioner. Några av övningsbladen finns i version för dålig skrivare (byt ".pdf" mot "_daskr.pdf" i adressfältet). Jag har också försökt att leta upp de bästa simuleringarna till respektive avsnitt och länkar till dessa.
Även om jag inte själv gått över till flippat klassrum är jag övertygad om att man får ut mer av lektionstiden (och minimerar den totala arbetsinsatsen) om man förbereder sig inför lektioner. Vill man titta på inspelade genomgångar tycker jag att Daniel Barker är den som gör sådana bäst, och jag länkar till hans klipp i lämplig ordning om man använder Ergo-boken. Kom dock ihåg det gamla visdomsordet: Varken matematik eller fysik är åskådarsporter.
Tycker man att fysik är kul och vill läsa mer så länkar jag här och var på Fysik 1 och 2-sidorna till boken Understanding Physics, som är en välskriven kursbok som finns i pdf-format på nätet (bokens hemsida finns här). Man kan säga att boken breddar det vi gör i gymnasiekurserna. Vill man ha fördjupad läsning tycker jag att Physics av Halliday, Resnick och Krane (i två volymer) är bra (men numera orimligt dyr). Fördjupad läsning med knorr bjuder som alltid The Feynman Lectures on Physics på. De finns numera på nätet, se här.
Vill man ha lite klurigare uppgifter att gå och fundera på så är gamla uppgifter från Wallenbergs fysikpris eller Skolornas fysiktävling bra, och jag ger tips om bra sådana under minirubriken "Utmaning(ar)". Klickar man på länken så kommer man till en pdf-fil med tävlingsuppgifter, och kan där leta upp uppgiften.
På separata sidor finns Ledtrådar samlade kapitelvis i pdf-filer. Tanken med dessa är att man ska kunna få hjälp att komma igång med en uppgift om man kört fast och inte har någon att fråga i närheten. På separata sidor finns också Lösta uppgifter. Jag är egentligen kluven till att lägga ut lösningar till uppgifter. Jag tror att det finns en risk att man inte lär sig så mycket om man använder färdiga lösningar för tidigt. Det är viktigt att tänka och kämpa själv med uppgifter. Samtidigt ska det ju inte vara för kämpigt, för då kanske man ger upp. Och numera publicerar ju ofta förlagen själva lösningar till uppgifterna i sina böcker. Jag försöker här gå en balansgång och lägger ut lösningsförslag till några av Räkna fysik-uppgifterna (Ergo). Till Diskutera fysik och Resonera fysik-uppgifterna är min avsikt dock att lägga ut lösningsförslag till alla uppgifter eftersom det inte finns några svar i boken. Jag gör vad jag kan för att allt ska vara så korrekt som möjligt, men kan inte garantera att fel inte smyger sig in.
En förhoppning med sidorna är att de ska vara en gratis, reklamfri och enkel väg till de bästa resurserna som finns att hitta på nätet för fysik på gymnasienivå. Det finns ju otroligt mycket material av skiftande kvalitet på nätet, men jag försöker hitta det bästa. Det är en hög målsättning, och jag vet inte om jag når fram dit, men jag försöker.
När det gäller matematikkurserna tycker jag inte det behövs lika mycket kompletterande material som i fysikkurserna, så här finns allt för varje kurs på en och samma sida. Under rubriken Extramaterial på respektive sida finns saker som jag brukar använda på lektioner. Under Länkar finns i första hand länkar till Daniel Barkers inspelade genomgångar. Tomas Rönnåbakk Sverin verkar också göra bra saker. Han har dock egna spellistor som är lätta att hitta i, så jag nöjer mig med att länka till respektive spellista.
Även på matematik-sidorna finns Lösta uppgifter. Jag är lika kluven till att lägga ut lösningar till matematikuppgifter som till att lägga ut lösningar till fysikuppgifter. Men jag gör det ändå. Rätt använda tror jag att ett begränsat antal lösta uppgifter ändå gör mer nytta än skada.
Min länksamling, som mest är för eget bruk, börjar bli rätt stor och borde nog ansas. Men jag tycker att där finns en del guldkorn, så den får ligga kvar som en lite vildvuxen trädgård. Jag har ändå försökt ordna fysik-länkarna efter delområden i fysiken.
På sidan Övrigt finns lite av varje som inte har fått plats på de vanliga kurssidorna.
Jag tycker om böcker och läser hellre i en bok än letar på nätet när det är något som jag behöver lära mig mer om. På sidan Lästips försöker jag lista de böcker som jag tycker är allra mest läsvärda. Jag börjar glömma bort hur det var att själv gå på gymnasiet, så några av dem kanske är roligast för lärare. Målet är dock att lista böcker som man kan ha utbyte av redan som gymnasieelev. Flera av böckerna är sådana som man kan växa med och succesivt få ut allt mer av, allt eftersom man lär sig mer och mer. Jag har också smugit med några böcker som inte är fysikböcker.
De små prydnadsbilderna högst upp på varje sida är foton som jag tagit på resor och strövtåg hemifrån.